Årets Norske Motepris
Oslo Fashion Awards er grunnlagt og produsert av Jan W. Schüssler. Moteprisens historie i Norge startet i 1991.
I 1991 var begrepet ”Norsk design” kun forbundet med ”Peer Spook i Paris” (i 1987 produserte vi forøvrig hans eneste store show i Norge). Da moteskolen Esmod ble startet i 1990, var dette en liten revolusjon i Norge.
Endelig skulle unge norske designtalenter få en arena å presentere seg på. Prisutdelingen ble de første årene avholdt på Radisson SAS hotel i Holbergsgaten i Oslo. Norge sendte tidlige vinnere som Pål Jøssang, Siv So He Steinaa, Julie Skarland osv. til internasjonale finaler i byer som London, Paris, Amsterdam – og Rio!
Presseinterressen var gradvis økende – og Jan ønsket også å gi showene mer volume og omfang – vi introduserte derfor allerede i 1992 et fashionshow for å presentere de nominertes arbeider på catwalken. Året etterpå utvidet vi med artistopptredner og Fashion Party.
Men etterhvert vokste konseptet ut av ”Smirnoff formatet” og pressen begynte også å stille spørsmål som: ”Hvorfor er norsk motebransje i lomma på spritbransjen?”. Moteukens talskvinne, Lisbeth Larsen og Jan W. Schüssler ble enige med Smirnoff om å løfte prisutdelingen opp på et større nivå, og å avslutte sammarbeidet med Smirnoff – noe som skjedde i full enighet i 1997. Vi arbeidet videre med arbeidstittelen ”Oslo Fashion Awards/ Gullfingerbøllet”. Vi så for oss en bred forankret norsk motepris i samarbeide med bl.a. Moteuken, Esmod, Tekstilforbundet osv.
Resultatet var tidenes første store Fashion Awards i Oslo Spektrum i februar 1999 med ca. 5000 gjester, og med Spektrum Foyeren som arena for tidenes norske fashion party etter showet med 2000 gjester.
I løpet av året 2000 ble totalt 4 millioner kroner finansiert, og TV-sendingen i februar 2001 ble det største mote-eventet i norsk historie, direktesendt på TV Norge i fra Kværnerhallen i Oslo med artister og modeller fra både London, New York, København og Oslo!
Dette etablerte også Oslo Fashion Awards som mediefenomen og merkevare samtidig som beslutningen ble tatt om en frekvens på annethvert år. Norsk motebransje er rett og slett for liten til å forsvare en så stor produksjon hvert år.
Høsten 2000 så også ”Fashion Awards’ Norgesturné” dagens lys for første gang som lanseringsapparat før TV-sendingen i landets største byer. Hensikten var også å knytte sterkere bånd mellom fagbransjen sentralt og de lokale motemiljøer i hver enkelt by. På denne måten viser vi også at norsk motebransje ikke kun er et hovedstadsfenomen – men at byer som f.eks. Tromsø, Bergen og Stavanger har miljøer som er vel så spennende som Oslo.
I februar 2003 ble Oslo Fashion Awards avholdt i Oslo Konserthus i samarbeide med TVNorge og Dagbladet. Etter at moteuken på Sjølyst ble lagt ned i 2001, overtok vi også ansvaret for de offisielle norske trendshowene, gjennom de meget populære ”Oslo Women’s Collections Show” og ”Oslo Men’s Collections Show”. Arena var Oslo Konserthus f.o.m. 2002.
Dette var det andre vellykkede samarbeidet med norsk musikkbransje og i 2003 befestet vi for alvor OFA som arena også for nye norske musikktalenter.
Høsten 2003 fikk vi i oppdrag av ”Norge 2005” og Kulturdepartementet å produsere den offisiselle norske Hundreårsvisningen i forbindelse med det norske hundreårsjubileet 1905-2005, i februar 2005.
Høsten 2004 introduserte vi også den nye prestisjetunge kategorien ”Årets Motebutikk” for å gi en påskjønnelse til gode butikkdrivere i bransjen.
Tidenes første vinner i denne kategorien fikk overrakt en bil av prisutdeler Petter Stordalen under megashowet i Valhall i Oslo i 2005 foran 5000 gjester og TV-seere.
I februar 2006 arrangerte OFA ”FashionCares”, en stor charitygalá i Jakobkirken, til inntekt for Mandelastiftelsen. Her samlet vi norske designere og artister for å vise at også norsk motebransje har et hjerte.
Hundreårsvisningen ble åpnet av Statsråd Hareide og turnerte senere stappfulle hus over hele landet, og ble til slutt også vist på TV2. Visningen presenterte norsk kles- og drakthistorie, tiår for tiår, gjennom ett hundre år.
Oslo Fashion Awards gikk av stabelen igjen i februar 2007 med Prinsesse Märtha Louise som æresgjest. Her ble båndene til norsk musikkbransje ytterligere styrket, med flere av landets tyngste unge musikknavn på scenen. Her hadde vi også et omfattende fokus på norsk tekstilindustri og Janusfabrikken ble kåret til ”Årets norske tekstilbedrift”.
Showet fikk svært mye pressedekning bl.a. fordi Prinsessen mottok Årets Ærespris.
Neste Fashion Awards fant sted 9. februar 2009 i Oslo Konserthus. Nikon delte ut Årets Fagpris på kr. 100.000,- til fotograf Ole Musken, og Esmod`s grunnlegger mottok Æresprisen foran et fullsatt Oslo Konserthus igjen i samarbeide med TV Norge. Både vår og høst 2009 satte OFA`s Norgesturne publikumsrekord i de totalt 24 byer vi besøkte fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Alle vinnere av Årets Motebutikk, lokalt, deltok i den nasjonale finalen i Folketeateret 14. februar 2010. Her var temaet i anledning dagen ” Love & Marriage “.
I løpet av 2010 besøker OFA 22 byer over hele landet, og 14. februar 2011 feirer OFA 20 årsjubileum med en stor festforestilling i Folketeatret i Oslo i samarbeide med Star TV.
I mars 2011 turnerte OFA 13 byer med sin jubileumsturné, og i oktober ble ytterligere 12 byer besøkt av vår populære bransjeaften og prisutdeling til vinnere i kategorien «Årets motebutikk».
Oslo Fashion Awards hovedprisutdeling for 2012, fant sted på Radisson Blue Scandinavia Hotel i Oslo den 6. februar 2012.
I denne forbindelse lanserte OFA sin nye “look” til stor jubel fra både publikum i salen og deltakere over hele landet. Under OFA hoverprisutdeling ble nye vinnere kåret og tidenes største norges turne i OFA regi lansert.
I mars 2012 besøkte OFA hele 15 byer fra Bodø i nord, til Lyngdal i sør med stappfulle hus hver kveld.
I oktober fortsatte suksessturneen som ledet frem til OFAs hovedprisutdeling og presseshow 5. februar 2013 som denne gangen fant sted på Edderkoppen Teater i Oslo. Programleder Jan Wilhelm Schüssler og foruten OFAs pressevisning kunne publikum oppleve artister som Alexander Walmann, Mariann Aas Hansen, Great Garlic Girls og Tom Sterri.
Den gjeve æresprisen gikk velfortjent til Dale of Norway.
I 2014 hadde OFA ingen offisielle arrangementer, men i 2015 besøkte igjen OFAs populære bransjeaften 20 norske byer med stappfulle hus hver kveld.